Акція в Бучі: Громада домовилася про круглий стіл за участю поліції та прокуратури
image

У п’ятницю 15 березня активісти провели акцію біля Бучанської міськради. Вони вимагали припинити вирубку та нищення лісу 1 категорії захищеності в Бучі та зупинити незаконну висотну забудову в місті.

З Бучанської ради до учасників акції не вийшов ніхто. Активісти вирішили передати звернення меру міста екс-регіоналу Анатолію Федоруку, якого судять за розкрадання земель державного лісового фонду в особливо великих розмірах, але, як пояснили в приймальні, цього дня Федорук був у відпустці.

“Наша акція називалась “Буча марсіанська – хто відповість?” Чому така назва, бо таке враження, що в усіх беззаконнях, які відбуваються в Бучі винні не влада та чиновники, а прибульці з Марсу. Особливо, таке враження складається під час розмови з деякими депутатами та працівниками Бучанської ради. Як і очікувалось, громада підготувалась до акції краще за тих, хто мав би відповідати за зрубані трьохсотлітні дуби та знищену екологію. Мер міста опинився у відрядженні, тож не надав жодних пояснень. Йому залишили звернення та очікуємо, що отримаємо конкретні дії, а не відписки. Я була рада побачити стільки небайдужих бучанців на акції, приємно хоч і сумно від того, що маємо такий привід для зустрічей, але радує, що усі говорили хоч і про різні вирубки й забудови, але в унісон – про одні й ті ж схеми влади, одні й ті ж персонажі, які стоять за ними”, – розповідає про акцію одна з організаторок Аліна Лізунова, яка мешкає в Бучі.

Лізунова та бучанець Юрій Єрмолаєв розповіли про незаконну вирубку лісу біля “Кампи” на орендованій ТОВ “Комфорт ЛТД” ділянці. Зокрема, Єрмолаєв розповів, як на нього та інших бучанців напали озброєні тітушки й не дозволили зупинити вирубку цінного грабового лісу.  Також активісти розповіли про вирубку лісу на ділянці поблизу ресторану “Рим”, яку орендує наближена до екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка фірма ТОВ “Споруда”. Бучанець Сергій Василишин зазначив, що будівництво висоток на території навколо церкви в центрі Бучі незаконне.

Депутат Ірпінської ради від “Свободи” Іван Окоєв розповів про виділення землі на підставних осіб на одній з нещодавних сесій Бучанської ради. За його словами, земельні ділянки, виділені на мешканців Рівненщини та Брусилова вже продає одна й та сама довірена особа, а власників ніхто в очі не бачив.

Після акції бучанці поїхали до прокурора Ірпеня Андрія Даниліва, якого призначили на посаду місяць тому.

Бучанець Віктор Бархоленко нагадав прокурорам про десятки нерозслідуваних кримінальних проваджень, зокрема, про виділення землі на підставних осіб в межах “Бучанського межигір’я”. Підставні особи ще в 2014 році написали звернення до прокуратури й заявили, що заяви на землі вони не писали, а їхні документи були використані без їхнього відома.

“В прокуратурі нас зустрів новий начальник, тож відповідей ми на наші питання так само не отримали. Але, на відміну від БМР, нас люб’язно прийняли, вислухали і дали обіцянки. Працівники прокуратури нотували собі замітки та протягом тижня пообіцяли з’ясувати на якому етапі всі потрібні громаді провадження. Нам вдалося досягти двох речей. Перше – відчуття підтримки та єдності у цій виснажливій боротьбі за гідність та збереження лісу в місті! Друге – провести спільну зустріч з прокуратурою та поліцією, щоб після цього, відповідаючи нам, вони не змогли більше показувати пальцями один на одного”, – розповідає Лізунова, яка передала прокурору вимоги громади.

“Ну і вишенька на торті – перевірка ДАБІ департаменту архітектури та містобудування Бучанської ради має закінчитися забороною нарешті підписувати “казкові будумови”, в яких багатоповерхівки на ділянки фізично не влазять (і це я вже мовчу, що на тих ділянках – ліс)”, – додає активістка.

Спільна зустріч з прокурором Ірпеня Андрієм Данилівич, новопризначеним начальником Ірпінської поліції Олегом Петренком та громадою попередньо призначена на 22 березня.

19 Mar 2019 11:48