Буча: Виборчі дільниці. Як перевірити себе у списку виборців

Вибори Президента України призначені на 31 березня 2019 року. Пригадаємо свої виборчі дільниці в Бучі (утворені на постійній основі).


Звичайні виборчі дільниці:

ЯК ПЕРЕВІРИТИ СЕБЕ У СПИСКУ ВИБОРЦІВ

Посилання: Кабінет виборця >> на сайті Державного реєстра виборців

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО МАТИ

Для отримання виборчого бюлетеня для голосування в день виборів Президента України члену дільничної виборчої комісії надається один із зазначених документів, який підтверджує особу та громадянство України.

На звичайній та спеціальній виборчій дільниці:

паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки);
тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);
військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

На закордонній виборчій дільниці, а також на спеціальній виборчій дільниці, утвореній на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України:

паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
дипломатичний паспорт;
службовий паспорт.

На спеціальній виборчій дільниці, утвореній у відповідній установі виконання покарань або слідчому ізоляторі:

картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах).

ЩО ВИБОРЕЦЬ ОТРИМАЄ НАТОМІСТЬ

Після того, як виборцем буде поставлено підпис за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня, член дільничної виборчої комісії видає виборцю виборчий бюлетень. Він не передається іншим особам.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПРОГОЛОСУВАТИ НА БЮЛЕТЕНІ

Виборчі бюлетені заповнюються виборцями особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб.

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку “плюс” (“+”) або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата на пост президента України, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата.

Якщо у виборчому бюлетені зроблено більш як одну позначку або не поставлено жодної позначки, то він вважається недійсним. Заповнений виборчий бюлетень виборець особисто опускає до виборчої скриньки, забезпечуючи при цьому таємницю голосування.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИБОРЕЦЬ ЗІПСУВАВ БЮЛЕТЕНЬ

У разі якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, із проханням видати інший виборчий бюлетень.

Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз. Повторна видача виборчого бюлетеня замість невірно заповненого не допускається.

ЯКЩО ЛЮДИНА У ДЕНЬ ВИБОРІВ ПРАЦЮЄ, ЯК ЇЙ ПРОГОЛОСУВАТИ

Участь громадян України у виборах Президента України є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах.

Голосування проводиться з 8:00 до 20:00 без перерви. Тобто, щоб проголосувати, Ви повинні у межах цього часу з вищевказаними документами з’явитися до виборчої дільниці (за місцем свого проживання).

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ НА ВИБОРЧІЙ ДІЛЬНИЦІ

Фотографувати. “Фотографування і відеофіксація будь-яким способом результатів волевиявлення виборців, зокрема і виборцями особисто в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення виборців у приміщенні для голосування забороняється і є порушенням таємниці голосування”, – говориться у Законі України “Про вибори Президента України”.

В кабінці для голосування не можна фотографувати ні себе, ні бюлетень.
Агітувати. Агітація за день до виборів заборонена, в день виборів – тим більше. В іншому випадку виборця просто не пустять на дільницю.

Голосувати за іншу особу. Не можна голосувати за іншу особу, навіть якщо у вас є її паспорт та розписка.
Виносити бюлетень за межі дільниці.

ЯКЩО ВИБОРЕЦЬ ПОМІТИВ ПРАВОПОРУШЕННЯ, КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ І ЩО РОБИТИ

Наказом Міністра внутрішніх справ у структурі очолюваного ним відомства утворено спецгрупу, яка стежитиме за дотриманням законності під час фінальних двох місяців президентської кампанії 2019 року.

Для всіх, хто хоче проінформувати про факти або підозри про порушення виборчого процесу, ось контакти робочої групи:

телефон: 044-254-97-56 (з 8:00 до 20:00),

ЩО МОЖНА ВВАЖАТИ ПОРУШЕННЯМ І НА ЩО ВАРТО ЗВЕРТАТИ УВАГУ

Надання або отримання виборчого бюлетеня особою, яка не має права його надавати чи отримувати.
Надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня.
Голосування виборцем більше ніж один раз.
Отримання виборчого бюлетеня від інших осіб, окрім члена комісії, який видає бюлетень.

ХТО, ОКРІМ ВИБОРЦІВ, ПЕРЕБУВАТИМЕ НА ДІЛЬНИЦІ

У виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України, від партій, які висунули кандидатів на пост Президента України, від громадських організацій, які зареєстровані у порядку, встановленому законом; не більше двох представників ЗМІ; офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій.

ЯК ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ПІДРАХУНОК ГОЛОСІВ

Підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійснюється відкрито і гласно членами дільничної виборчої комісії на її засіданні, яке проводиться у тому ж приміщенні, де відбувалося голосування.

Центральна виборча комісія на своєму засіданні протягом десяти днів встановлює результати виборів Президента України, про що складає протокол. Проте, якщо протоколи з усіх окружних виборчих комісій надійшли раніше, ЦВК підраховує голоси не пізніше ніж на третій день з дня їх отримання.

Обраним у день виборів Президентом України вважається кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

КОЛИ БУДУТЬ ВІДОМІ РЕЗУЛЬТАТИ
Оголошення результатів виборів відбудеться до 10 квітня 2019 року

КОЛИ І ЧОМУ МОЖЕ ВІДБУТИСЯ ДРУГИЙ ТУР
Якщо жоден із кандидатів не одержить на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, то відповідно до статті 85 Закону України “Про вибори Президента України” ЦВК призначає повторне голосування на третю неділю після дня виборів (тобто 21 квітня 2019 року).

КОЛИ НАСТАЄ “ДЕНЬ ТИШІ” І ЩО ВІН ОЗНАЧАЄ
Передвиборча агітація закінчується о 24:00 останньої п’ятниці перед днем виборів.

Тобто так званий “день тиші” настає в суботу і характеризується тим, що заборонено проводити будь-яку передвиборчу агітацію.

За порушення строків проведення передвиборчої агітації ЦВК може оголосити попередження кандидату на пост Президента України та партії, яка його висунула (частина третя статті 56 Закону України “Про вибори Президента України”).

КОЛИ НОВООБРАНИЙ ПРЕЗИДЕНТ ВСТУПИТЬ У СВОЇ ПОВНОВАЖЕННЯ

Відповідно до статті 87 Закону України “Про вибори Президента України”, новообраний Президент України вступає на пост не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів.

Результати виборів ЦВК встановлює на своєму засіданні протягом десяти днів, але не пізніше ніж на третій день з дня отримання всіх протоколів окружних виборчих комісій.

Офіційним оголошенням результатів виборів Президента України є опублікування результатів виборів Президента України у газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” (не пізніше третього дня після підписання протоколу про результати голосування).

25 Mar 2019 12:33