Будівлю початку ХХ століття у Ворзелі визнали пам’яткою архітектури
image

Будівля Центру культури “Уваровський дім” у Ворзелі на Київщині внесено до державного реєстру як об’єкт культурної спадщини і пам’ятник архітектури та історії.

Будинок у стилі модерн побудували у 1904-1906 рр. минулого століття, після революції 1917 року там розміщувалася школа та аматорський кінотеатр.

За словами директора Центру культури Олександра Соколенко, документація на реєстрацію будівлі, розташованої по вул. Курортної, 35, в держреєстрі, була подана ще в 2014 році.

“Уварівський будинок” побудований в стилі модерн в 1904-1906 роках київським купцем Карлом-Генріхом Септером. Потім будівля перейшла у власність графині Наталії Уварової, і в ньому гостювали один з перших авіаконструкторів і пілотів країни Федір Терещенко і авіаконструктор, винахідник вертольота Ігор Сікорський.

Після революції 1917 року будинок передали школі. На початку 1920-х в ній викладав український письменник Валер’ян Підмогильний. У 1960-1970-х роках в “Уваровском будинку” працював шкільний аматорський кінотеатр, який визнавався кращим на території СРСР. На творчі зустрічі з дітьми приїжджали відомі режисери та актори: Сергій Параджанов, Олександр Роу, Георгій Мілляр та ін.

Нагадаємо, що в січні 2019 року суд позбавив старовинну садибу на вулиці Грушевського, 4-Б в центрі Києва, в якій сталася масштабна пожежа 16 січня, охоронного статусу пам’ятки архітектури. Примітно, що на цьому місці планується побудувати 48-поверховий хмарочос.

03 Apr 2019 14:05