Чому Бучанська рада вирішила розірвати договір оренди з ТОВ “Комфорт ЛТД”

Бучанська міська рада на позачерговій сесії 14 листопада прийняла рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки з ТОВ “Комфорт ЛТД”.  На цій ділянці за адресою місто Буча, вул. Лісова, 1-а, що поблизу тенісного клубу “Кампа”, скандальний забудовник Антон Мирончукнамагається звести три багатоповерхівки під цинічною назвою ЖК “Вандервуд”, знищивши перед тим унікальний дубово-грабовий ліс.

Питання про розірвання договору оренди із цим забудовником на сесію виносилося не вперше. Але раніше депутати чомусь не хотіли підтримувати цей проект рішення. У червні цього року за аналогічне рішення проголосувало лише вісім депутатів Бучанської ради, а решта з піною з рота звинувачували мене, як автора цього проекту рішення, в популізмі та дешевому піарі, наголошуючи також на відсутності законних підстав для розірвання договору оренди. Не минуло й пів року, як ті ж депутати дружно натисли зелені кнопки. До речі, на чолі з міським головою.

За мій проект рішення про розірвання договору оренди з ТОВ “Комфорт ЛТД” у червні проголосували лише 8 депутатів, проти двоє – це Михайло Наконечний (“Наш край”) та секретар Бучанської ради Василь Олексюк (“Нові обличчя”). Решта депутатів утрималися. Утримався тоді й міський голова Анатолій Федорук, можливо, тоді ще він не розібрався, що знищувати ліс у Бучі незаконно (жартую).

Чи змінилося щось за цей час? Якщо уважно прочитати мотиваційну частину (депутати зазвичай не читають проектів рішень, а голосують м’яко кажучи “інтуітивно”) цього рішення, то підставами для розірвання договору оренди є три причини:

1) несанкціонована вирубка дерев, яка зафіксована ще  26 вересня 2019 року;

2) недодержання вимог законодавства про охорону довкілля, що випливає з першої, датованої 26 вересня 2019 року;

3) недопуск орендодавця (Бучанської міської ради) на земельну ділянку. Перший випадок датований 27 березня 2019 року.

Тобто, вагомі підстави розірвання договору були ще до того, як я подав свій аналогічний проект рішення у червні? І про популізм цього разу ніхто не згадав, і про дешевий піар також, і про незаконність рішення.

Голосування вкотре нагадувало випасання овець, які підкорюються стадному інстинкту. Тільки цього разу роль пастуха грає не міський голова. Федорук і сам під час цього голосування вдягнув овечу шкіру й проголосував за розірвання договору оренди. Повторили за ним і секретар ради Василь Олексюк, і депутати від партії “Нові обличчя”, “Наш край”, “Солідарність”, “Партії захисників Вітчизни”, і депутат Олександр Таможній, який минулого разу звинувачував мене у популізмі й піарі.

Зміна ситуації навколо скандального будівництва прямо пов’язана зі зміною політичної ситуації в країні. Саме будівництво втратило покровителя у Верховній Раді, а Мирончук став “жертвою режиму”, з яким показово розправляться. Чи доведуть справу до кінця – покаже час.

Щодо ролі народної депутатки 96-го виборчого округу від партії “Слуга народу” Ольги Васильківської-Смаглюк, яка отримала округ у спадок від Ярослава Москаленка, тут теж цікаво. Після ряду зашкварів по голосуванню у Верховній Раді та конфлікту з місцевими активістами (поділом їх на правильних і неправильних), “Кампа” є її спробою реабілітуватись.

Проте, якщо депутатка довела, що нібито своєю волею може впливати на рішення депутатів, то як же пояснити її бездіяльність щодо скандальних детальних планів території й зміни цільового призначення 4 га лісу під висотну забудову в тій же Бучі?  Адже це також входить до її передвиборчих обіцянок. Тут вже не обійтися лише окозамилювальним висаджуванням дерев разом із міським головою.

Варто розуміти ще низку важливих моментів. Прийняття рішення про розірвання договору оренди не означає те, що на даний час договір перестав діяти. Попереду буде ще ряд судових процесів, де міська рада має довести правомірність свого рішенння.

Хоч це і є невеликою перемогою громади в затяжній боротьбі, але вона аж ніяк не остаточна, оскільки місцевий відділ архітектурного контролю досі не скасував дозвіл на початок будівельних робіт на ділянці, хоча має для цього всі підстави.

Вірогідно, будівельна лихоманка не збирається йти з міста, і навіть при розірваному договорі оренди залишається загроза появи нового забудовника, адже прийнятий абияк детальний план цієї території продовжує діяти.

Показовим є те, що незважаючи на ряд невдач та безвихідність ситуації, громада показувала згуртованість та принциповість у боротьбі проти забудови цієї ділянки. І сьогодні шальки терезів схилились в їх сторону.

21 Nov 2019 11:03