Прокуратура відкрила провадження по дерибану земель Лісової Бучі
image

Прокуратура Ірпеня відкрила кримінальне провадження по факту перевищення службових повноважень Бучанським міським головою Анатолієм Федоруком при виділенні власнику інтернет-провайдера “Бест” Олексію Зіневичу 10 земельних ділянок на підставних осіб та незаконного самозахоплення Зіневичем земель Лісової Бучі.

Для отримання чотирьох ділянок у Лісовій Бучі у 2015 році власник провайдера Бест Олексій Зіневич використав своїх підлеглих. Саме працівники компанії “Бест” стали підставними особами для оформлення землі. У 2018 році цю ж схему повторили, але зараз окрім працівників “Бесту” підставними особами Зіневич обрав працівниць туристичного агентства “Mint Travel”, де він є засновником підприємства.

“Ця історія розпочалась в кінці 2015 року. Я тоді працював директором лінійної частини будівництва кабельних ліній компанії “Бест”. Мене викликав директор Олексій Зіневич і розповів про те, що він домовився в Бучанській мерії про виділення землі. Просив одну ділянку оформити на мене. Я потім повинен був переписати його на директора. За це він запропонував 10 тисяч гривень”, – розповів Бабенко.

За словами Артема Бабенка, те саме Зіневич запропонував ще трьом працівникам Бесту – Протасу Андрію, Королькову Артему та Тетяні Остапчук. Артем Бабенко вже дав відповідні покази органам прокуратури.

Згодом саме ці підставні особи, які навіть не проживали у Бучі, рішенням Бучанської міськради отримали по 10 соток елітної землі на вулицях Грибоєдова та Ганни Барвінок.  А 12 липня 2018 року – всі вони водночас подарували свої ділянки сестрі Олексія Зіневича – Наталії.

Цього року таку ж схему повторили. 28 листопада бучанські депутати дали дозвіл на розробку проекту землеустрою на три ділянки наближеним до Зіневича особам – бухгалтеру “Бесту” Наталії Поліщук, партнерці Зіневича по бізнесу Наталії Лисаченко та її сестрі Анастасії. Цікаво, що саме ці три ділянки розташовані поміж семи уже оформлених на Зіневича та його сестру ділянок. І разом з іншими охоплюють гектар землі Лісової Бучі. І це в той час, коли багатодітні родини Бучі чекають хоча б на одну ділянку роками.

Усі 10 ділянок Олексій Зіневич загородив чотирьохметровим парканом в порушення Державних будівельних норм. Частину цього паркану невдоволені земельним дерибаном жителі Бучі знесли.

Нагадаємо, що Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо мера Бучі Анатолія Федорука. Міського голову та секретаря Бучанської міської ради, а також колишніх начальників відділу Держкомзему Бучі підозрюють у зловживанні службовим становищем при вилученні земель лісового фонду та зміні їх цільового призначення. Зокрема слідство встановило, що службовці протягом 2002-2015 років незаконно передали у власність земельні ділянки лісового фонду загальною площею понад 80 га, що завдало збитки державі на загальну суму 400 млн грн. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на 3-6 років.

05 Mar 2019 15:21