Уряд перерахує головні виплати: чи чекати підвищення зарплат і пенсій
image

Через кілька місяців перерахують прожитковий мінімум. Разом з ним зростуть мінімальні пенсії, деякі штрафи, зарплати чиновників, аліменти і навіть податок на нерухомість. Таке нововведення передбачено прийнятим законодавством, а майбутня індексація дозволить компенсувати зростання цін.

Як і кому підвищать виплати
З 1 липня загальний показник прожиткового мінімуму в Україні зросте з 1853 до 1963 грн. При цьому українці, які втратили працездатність (пенсіонери), замість 1497 грн повинні будуть отримувати як мінімум 1564 грн. Також збільшиться прожитковий мінімум для дітей (залежно від віку). Наприклад, мінімум на дитину до 6 років збільшиться з 1 626 до 1699 грн.

Податки
“Для першої групи платників єдиного податку ставка встановлюється в межах 10% прожиткового мінімуму”, – йдеться у ст. 293 Податкового кодексу. Так, до 1 липня показник ПМ для працездатної становить 1 853 грн, а ставка – 185,3 грн. Після першого липня прожитковий мінімум становитиме тисячі дев’ятсот шістьдесят три грн, а ставка – 196,3 грн.
Від прожиткового мінімуму також залежить і розмір податкової соціальної пільги. Згідно із законом, українець, який одержує не більше прожиткового мінімуму для працездатної, має право платити тільки частину податків. Так, дохід, з якого сплачується внесок, зменшується як мінімум на 50% прожиткового мінімуму.

Аліменти і виплати військовослужбовцям
Від розміру прожиткового мінімуму також залежить разова матеріальна допомога українцям, яких призивають на строкову службу в армію (вона становить два ПМ) і мінімальний розмір аліментів. Розмір аліментів визначає суд, він залежить від багатьох факторів (матеріальне становище іншого з батьків, розмір заробітної плати того, хто буде платити аліменти і т.д.), законом визначено лише мінімальні розміри аліментів: чи не менше половини прожиткового мінімуму на дитину.

Мінімальні пенсії
Менше двох мільйонів українців отримують мінімальну пенсію. До перерахунку прожиткового мінімуму українці старше 60 років повинні отримувати не менше +1497 грн. А з 1 липня ця сума збільшиться до 1564 грн.

Навіть після підвищення реальний розмір прожиткового мінімуму в Україні значно вище розрахункового. Згідно із законом Міністерство соціальної політики щомісяця має перераховувати ПМ за актуальними цінами. І згідно з останніми даними, щоб забезпечити дитину віком до 6 років мінімальним набором товарів і послуг, знадобиться як мінімум 3 354 грн в місяць, на дитину старше 6 років – 4 107 грн, на працездатного – 4 566 грн, а на пенсіонера – 3 017 грн.

04 Apr 2019 14:24