Зіневич продовжує захоплювати землю у лісовій Бучі
image

Більше гектара бучанського лісу опинилося у приватній власності наближеного до Бучанського міського голови бізнесмена – Олексія Зіневича. За парканом – землі його родичів, працівників компанії «Бест», 30 гектарів комунальної землі і навіть дорога загального користування. Міський голова Бучі Анатолій Федорук «заглядати» за паркан Зіневича не хоче. Він продовжує закривати очі на земельний дерибан, кримінальні справи і невдоволення бучанців. Детально про скандальні схеми Федорука та Зіневича розказали журналісти інфорційного агентства ITV у розслідуванні «Земля і Буча».

Історія почалася у 2015 році. Тоді Бучанська міська рада проголосувала за виділення власнику телеканалу «Погляд» та провайдера «Бест» Зіневичу 10 соток землі у лісовій Бучі. Але крім 10-ти своїх соток, Олексй Зіневич одразу обгородив парканом більше гектара землі. Судячи з цього, у Зіневича вже були чіткі домовленості з Бучанським міський головою Анатолієм Федоруком про те, що ця земля рано чи пізно стане його власністю.

Наступні події тільки підтвердили, що така домовленість дійсно була: у 2015-2016 роках землю по-сусідству з Зіневичем міська рада виділила  ще 4-ом людям. Усі вони були працівниками компанії, яка належить Зіневичу. Ще ді ділянки на цій території дісталися прямим родичам Зіневича. У липні 2018 року всі підставні особи подарували свої наділи сестрі Зіневича – Наталії Зіневич. У листопаді того ж року мама та сестра Зіневича також дарують йому земельні ділянки.

Поки прокуратура намагається розслідувати справу про вкрадені землі у 2015-2016 роках,  у 2018-му Зіневич пішов ще далі. Повторив стару схему виділення землі на підставних осіб. У листопаді минулого року бучанські депутати знову дали дозвіл на розробку проекту землеустрою трьом людям по 10 соток землі у лісовій Бучі. Увага: ці ділянки уже кілька років знаходяться за парканом Зіневича. Не дивно, що «щасливчики» також з близького оточення Зіневича: бухгалтер компанії «Бест» Наталія Поліщук, партнерка Зіневича по бізнесу – Наталія  Лисаченко та її сестрі Анастасія. Таким чином Зіневич пост-фактум оформляє документи на самозахоплений ліс.

«Це є дуже зухвалий вчинок – огородити парканом ділянки, які тобі не належать. Це стаття 197 «Самозахоплення земельних ділянок». А також стаття 356 Кримінального Кодексу України – самоправство. Дані правопорушення караються арештом на строк до 6-ти місяців та  позбавленням волі на строк до трьох років. За фактами самовільного зайняття земельної ділянки, за фактами шахрайства відкрито два кримінальні провадження. А також за цими фактами Національне антикорупційне Бюро України проводить перевірку», – коментує адвокат, експерт з кримінального права Максим Гурський.

Міський голова, який мав би слідкувати за законністю рішень Бучанської міської ради, паркан Зіневич помічати не хоче. За його словами, це аморально. «Можливо, вам цікаво заглядати за паркани, замочні скважини, щілочки кудись, – міському голові, по-перше, це і нікуди, і це аморально заглядати за паркани», – звернувся Федорук до журналістів ITV.

Поки Бучанська міська рада оперативно нарізає землі для підставних осіб Зіневича, прості мешканці Бучі по 30 років стоять в черзі на кватиру і 15 років – на ділянку.

«У мене п’ятеро дітей. Я спочатку написала заяву на розширення – це вже 30 років минуло. Потім я прийшла десь, може, через рік-два, сказали, що заяви пропали. Почала знову писати, але що… вони насміхаються наді мною. Кажуть, що нема і можете не надіятися. Ні ділянок, ні квартир немає», – скаржиться Олена Скоропадик, багатодітна мати, мешканка Бучі.

Як відомо, Анатолій Федорук часто з’являється у позитивних сюжетах на телеканалі «Погляд», який належить Олексію Зіневичу. Зокрема, на цьому каналі вийшло привітання Федорука з новорічними святами.

04 Mar 2019 09:02