Олександр Джус: “Ідея створення ринку онлайн у Бучі й Ірпені з’явилась коли ми й самі працювали дистанційно”

Робота в умовах карантину вимагала від підприємців гнучкості у пристосуанні до нових реалій і спільноти у соціальних мережах стали для багатьох інструментом щоб залишитись на плаву. Як з’явились такі спільноти у Бучі і Ірпені і чи мають вони подальшу перспективу? 

В умовах значного поширення COVID-19 на території України, згадуємо як підприємці та клієнти взаємодіяли в умовах суворого карантину. 

У березні 2020 року в Бучі та Ірпені була призупинена робота магазинів та продовольчих ринків. Стався тимчасовий колапс, а карантин погрожував значними збитками підприємцям. В цей момент і з’явились місцеві групи у вайбері, які допомогли тимчасово задовольнити попит покупців і дозволили продавцям товарів пережити важкі часи. Створив і адміністрував найбільші торгові групи “Бучанський ринок онлайн” та “Ірпінський ринок онлайн” виходець з села Мироцьке – Олександр Джус. 

Про чати, які стрімко набули популярності, написали майже всі місцеві ЗМІ – Ірпінський вісник, Погляд, Сайт міста Ірпінь. За словами Олександра Джуса, ідея створення спільнот для підприємців з’явилась, коли вони з дружиною, відомим адвокатом, Вікторією Джус і самі опинились на карантині та змушені були перебудувати свою роботу. 

За короткий час групи для продажу онлайн набули широкої популярності, кількість членів “Ірпінського онлайн ринку” сягнула 7000, трохи менше людей спілкувались у Бучі. Вони стали основними онлайн інструментами для продажу та покупок саме для малого бізнесу. 

“Групи швидко поповнювались новими членами, відчувалось, що підприємці потребують клієнтів, а покупці активно шукають товари. З тимчасовим закриттям ринків та магазинів попит і пропозиція не зникли. Мені хотілося щоб групи не були сховищем спаму, а лишалися корисними, але в якийсь момент я вже не міг адмініструвати групи самостійно. Тоді на допомогу прийшли люди, разом ми модерували потік оголошень. Якщо говорити про обсяг “онлайн ринків”, то це, приблизно, тисячі домовленностей і покупок в день.” 

Після закінчення суворої фази карантину, люди здебільшого повернулись до традиційних покупок. Активність у місцевих групах онлайн продажів суттєво знизилась. Засновник вайбер груп, Олекcандр Джус, стверджує, що він і не планував перетворення цих спільнот на бізнес та не розраховував на їх перпективне існування, головною метою було забезпечити людям можливість взаємодіяти – продавати, купляти, надавати та отримувати послуги у часи, коли традицйіна модель взаємодії просто перестала існувати.

22 Sep 2020 13:32