21 березня “Літературна премія Ірпеня” оголосить лавреатів за 2021 рік
image

21 березня в місті-Герої Ірпінь відбудеться оголошення лавреатів “Літературної премії Ірпеня” за 2021 рік, що стане початком відновлення вручення премії українським літераторам. У 2022 році премія не оголошувалася через військові дії в Ірпені, що стало також причиною відсутності номінування цього року на отримання премії. Про це сьогодні у своєму telegram-каналі повідомив СЕО товариства “Відважних”, голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Цьогоріч “Літературна премія Ірпеня” доповнилася ще однією номінацією – “За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією”. Загалом, на премію за 2021 рік подався 261 автор.

Книга “Слова Відважних” – збірка творів перших лауреатів “Літературної премії Ірпеня”

“Літературна премія Ірпеня” – щорічна всеукраїнська премія у галузі літератури, заснована 2020 року товариством “Відважних” та Інвестиційною радою Ірпеня. Завдання премії – пошук нових авторів із метою їх мотивації до подальшої творчості.

Премія має п’ять номінацій: проза, поезія, спеціальна премія література для дітей (саме в Ірпені жив письменник, автор «Пригод Незнайка» Микола Носов), премія “За вже видані книги українських авторів” та нова номінація “За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією”.

На розгляд журі премії приймаються невидані раніше (крім номінації “За вже видані книги українських авторів”) рукописи авторів, які дотепер не видавали жодної книги, але публікували свої твори в колективних збірках чи антологіях. Вік та географія (проживання) претендентів на отримання премії необмежений. Тематика творів та їхній обсяг – вільні. Дедлайн подачі творів щороку до 31 грудня, цьогоріч це 31 грудня 2023 року.

Пам’ятник Автору в Парку письменників в Ірпені

“Нагородження лауреатів премії відбувається 21 березня наступного за поданням творів року. П’ятеро лавреатів “Літературної премії Ірпеня” отримають по 100 тис. грн кожен. Таким чином, загальний преміальний фонд “Літературної премії Ірпеня”, починаючи з 2023 року, складатиме 500 000 гривень. Вручення премії за 2021 рік буде на попередніх умовах”, – наголосив Володимир Карплюк.

Рукописи потрібно надсилати у форматі Microsoft Word (із фото, біографією та контактними даними автора) на електронну пошту [email protected] . Тема листа — «Літературна премія Ірпеня».

Пам’ятник молодому Тарасу Шевченку, встановлений коштом СЕО товариства “Відважних” Володимира Карплюка

Нагадаємо, що 30 липня 2021 року вийшла з друку книга “Слова Відважних” – збірка творів перших лауреатів “Літературної премії Ірпеня”, видана коштом товариства «Відважних», яке виступило спонсором премії. До збірки увійшли твори трьох лауреатів: роман Юлії Шеко «Розділені навпіл» (номінація «Проза»), добірка віршів Юлії Григорук «Забинтований світ» (номінація «Поезія») та повість Олени Терещенко «Скринька королеви Анни» (спеціальна номінація «Література для дітей»).

Ірпінь історично є столицею українського письменства. У місті є Парк письменників з Алеєю дерев’яних скульптур читачів, Пам’ятник молодому Тарасу Шевченку (встановлений коштом засновника товариства “Відважних” Володимира Карплюка), Пам’ятник Автору,  Площа творчого Духу та Будинок творчості письменників, де жили й творили класики літератури: Олександр Довженко, Остап Вишня, Павло Тичина, Микола Бажан, Михайло Стельмах, Максим Рильський, Олесь Гончар та Павло Загребельний.

Дерев’яна скульптура Читача в Парку письменників в Ірпені 
05 Jan 2023 09:06